El barri de Sants torna a bullir per les condemnes referents a Can Vies

Autora: Laura Estrada (@laauraestrada)

L’efecte Can Vies va revifar el dijous 26 de març al vespre des de la Plaça de Sants i arribant fins el barri de la Bordeta. Els jutges han dictat penes d’entre 6 mesos i 4 anys per als de moment 15 jutjats – de 80 detinguts en total– per la protesta pel desallotjament de Can Vies el passat mes de maig de 2014. Tres joves han estat condemnats a tres anys i mig de presó per un delicte d’atemptat a l’autoritat amb l’ús d’instruments perillosos, concretament, ampolles de vidre. A un d’ells, Sergi Rubia, se li va declarar presó preventiva, una decisió absolta a dia d’avui.

Aquest cop la cobertura dels mitjans ha estat menor del que va ser ara fa un any, on més de 3.000 persones van inundar els carrers santsencs i Can Vies va ser portada en nombrosos mitjans durant setmanes. Potser perquè aquesta vegada els assistents han oscil·lat entre els “centenars de persones” segons eldiario.es, les 200 persones segons BTV noticies, o els 600 manifestants, titular de La Directa. Els càlculs d’assistència sempre són un punt conflictiu entre mitjans; les aproximacions ballen i l’aigua mai és clara quan es tracta d’informar sobre la quantitat de gent per metre quadrat en una manifestació. És astut qui prefereix no fallar al principi de la veritat amb un ambigu “centenars de persones”? O és poruc per no aventurar-se a estimar una xifra com fa La Directa, sense témer els pronòstics de la competència?

Mitjans que ara fa un any tenien Can Vies en el punt de mira, aquest cop han optat pel silenci. Mentre fa un any El País intentava desinflar el procés vinculant els aldarulls amb la consulta del 9N, aquest cop ni tan sols ho ha mencionat tot i tenir unes municipals a tocar. Tampoc n’ha dit res al respecte El Mundo, qui al febrer anunciava que “els okupes” desafiaven a Trias tot reconstruint el Centre Autogestionat. De la manifestació de dijous 26 només Eldiario.es, La Vanguardia, La Directa, BTV notícies, El Periódico de Catalunya (en un article de pagament) i alguns mitjans més petits i alternatius n’han fet ressò.

Segons el Principi de Veritat, un dels aspectes a tenir presents és la “selecció i ordenació d’imatges i so”. Així com La Directa il·lustrava la pancarta “Ens volen a presó per defensar els barris. No deixarem que la por ens governi!”, BTV va escollir aquesta fotografia:

canvies

BTV va optar per mencionar els aldarulls i destrosses que es van anar produint a mesura que avançaven els manifestants. La intencionalitat hi és (o hi hauria de ser), i el criteri rau en cada mitjà. Ni eldiario.es ni La Directa ho van mencionar.

No només les imatges, la titulació és també un dels elements a tenir en compte a l’hora de donar la informació, perquè precisament és el primer en ser captat pel lector. La Vanguardia titulava “Condenados tres jóvenes a tres años y medio por lanzar botellas a la policía”, a simple vista un titular poc concret (no es menciona “Can Vies” enlloc) i amb manca de contextualització (falta de rigor, també estipulat al Principi de Veritat). La Directa apostava per donar pes als manifestants, especificant-ne la xifra de 600 persones. Un cas radicalment diferent és el de Hispantv, que titula la manifestació “Españoles critican sentencias contra activistas de Can Vies”, donant una perspectiva radicalment diferent als anteriors.

Un altre factor a tenir en compte és el nom de Sergi Rubia, el noi condemnat a presó provisional pels aldarulls del maig a Can Vies. Només eldiario.es en fa esmena, amb un link a la peça publicada aleshores amb més informació del jove. Es podria tractar d’una violació a la intimitat, però en aquest cas no es vulnera perquè el personatge ja és públicament conegut (se n’ha demanat l’absolució públicament des del primer moment). Publicar-ne el nom o no, però, és decisió de cada mitjà. Cap d’ells, això sí, menciona en aquestes noticies que ja ha estat absolt.

Finalment i pel que fa al contrast de la informació, La Vanguardia i El Periódico només disposen de la font policial i la del jutjat, per això tota la informació que publiquen és el resum de la sentència i les càrregues contra els manifestants. La Directa o Eldiario.es serien els casos antitètics, que abasteixen també la posició dels acusats i dels veïns. Segons el Principi de Justicia, la inclusió dels diferents punts de vista és un dels inputs més destacables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s