Codis i llibres d’estil

Codis deontològics

Els codis ètics són un conjunt de principis destinats a guiar la conducta quotidiana dels periodistes i a exposar, preservar i defensar els valors essencials del periodisme, que s’expressen en una sèrie de responsabilitats que concerneixen als professionals, a les empreses i als executius i directors, així com a d’altres institucions implicades. Es tracta d’instruments d’autorregulació als quals els periodistes s’hi poden adscriure de forma voluntària, sense la intervenció del dret positiu, és a dir, de les lleis civils.

Els codis per si mateixos no asseguren la responsabilitat social. És a dir, propicien la lleialtat i la virtut periodística però han de ser assumits pels professionals, que només quan els interioritzen, creuen en ells i els intenten portar a la pràctica, es converteixen en un dels factors que intervenen en l’elaboració de la informació.

Tot seguit podeu trobar alguns dels codis que podeu emprar per argumentar els vostres casos a l’observatori:

Llibres d’estil

Els llibres d’estil són documents que sorgeixen dins del sí de les pròpies empreses i que recullen les normes que regeixen el procés de creació del producte informatiu. Els llibres d’estil tenen una doble naturalesa. Per una part, aborden qüestions lingüístiques (correcció sintàctica i lèxica) o estilístiques (preferències del mitjà respecte a la manera d’escriure). Per altra part, detallen els procediments i recursos de comportament professional i deontològics que s’han de seguir en una empresa periodística. Per consegüent, els llibres permeten fixar la identitat d’un mitjà i la tasca del periodista es veu influïda directament per aquestes normes.

Donat que els llibres d’estil actuen com a contracte del mitjà amb el públic, és important que aquests instruments siguin coneguts pel públic.

A continuació podeu consultar alguns exemples de llibres d’estil, que també podeu utilitzar, si s’escau, per argumentar les vostres contribucions:

Deixa un comentari