Sobre l’observatori

Deontologiaperiodistica.com és un observatori online sobre ètica professional que es desenvolupa en el marc de l’assignatura Deontologia periodística (Grau en Periodisme, Universitat Pompeu Fabra). A través de l’observatori, es pretén que l’alumnat de tercer curs doni un pas més a les activitats realitzades dins i fora l’aula, traslladant a l’entorn virtual la reflexió i el debat sobre l’ètica periodística.

L’alumnat pot col·laborar en aquest espai analitzant casos clàssics i d’actualitat relacionats amb la deontologia periodística. L’aprenentatge a través de casos que han generat dubtes ètics és una de les millors maneres de reflexionar críticament sobre els encerts i les mancances de l’actuació professional. El coneixement generat pels i per les alumnes a l’observatori pot ajudar als propis estudiants i també als professionals a reflexionar sobre la seva pràctica i, en última instància, a fer un periodisme compromès i de qualitat.

Les normes per enviar les propostes d’entrades per a l’observatori es detallen aquí. També es consideraran per a la seva publicació entrevistes amb professionals del sector i experts (periodistes de mitjans i de gabinets, membres d’organismes reguladors i autoreguladors, investigadors, professors, entre d’altres), vinculades als temes tractats durant l’assignatura.

L’assignatura

Deontologia periodística (Grau en Periodisme, UPF) és una assignatura de reflexió i anàlisi crítica de la funció que exerceixen els mitjans de comunicació des d’una perspectiva de l’ètica i la deontologia professional. Partint de la premissa que el periodisme té una missió de responsabilitat i de servei públic cap a la societat, l’assignatura permet descobrir què és la deontologia; quines diferències s’estableixen entre ètica i moral; quins són els principis fonamentals de la deontologia professional (veritat, justícia, llibertat i responsabilitat); quina és la diferència entre l’autoregulació i la regulació; i quines eines de retiment de comptes tenen a l’abast els periodistes i els ciutadans per monitoritzar i vetllar per la qualitat de la informació, entre moltes altres qüestions. I tot això en l’era de la desinformació i les fake news.

Al llarg de les sessions, l’alumnat aprèn a examinar críticament un gran ventall de casos nacionals i internacionals en tot tipus de suports (premsa escrita, digital, televisió, ràdio i xarxes socials). Així mateix, examinaran la seva pròpia pràctica al Diari de Barcelona, reflexionant sobre l’adequació dels seus continguts als criteris del periodisme responsable i de qualitat. Es tracta d’una assignatura que vincula molts dels coneixements teòrics adquirits durant el grau amb la reflexió de l’exercici pràctic de la professió just abans que els estudiants iniciïn el pràcticum obligatori en els mitjans. Una matèria clarament reflexiva que permet als estudiants madurar una consciència crítica gens superficial sobre la funció dels mèdia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s