Sobre l’observatori

Deontologiaperiodistica.com és un observatori online sobre ètica professional que es desenvolupa en el marc de l’assignatura Deontologia periodística (Grau en Periodisme, Universitat Pompeu Fabra). A través de l’observatori, es pretén que els estudiants de tercer curs donin un pas més a les activitats realitzades dins i fora l’aula, traslladant a l’entorn virtual la reflexió i el debat sobre l’ètica periodística.

Els alumnes poden col·laborar en aquest espai analitzant casos clàssics i d’actualitat relacionats amb la deontologia periodística. L’aprenentatge a través de casos que han generat dubtes ètics és una de les millors maneres de reflexionar críticament sobre els encerts i les mancances de l’actuació professional. El coneixement generat pels alumnes a l’observatori pot ajudar als propis estudiants i també als professionals a reflexionar sobre la seva pràctica i, en última instància, a fer un periodisme compromès i de qualitat.

Les normes per enviar les propostes d’entrades per a l’observatori es detallen aquí. També es consideraran per a la seva publicació entrevistes amb professionals del sector i experts (periodistes de mitjans i de gabinets, membres d’organismes reguladors i autoreguladors, investigadors, professors, entre d’altres), vinculades als temes tractats durant l’assignatura.

L’assignatura

Deontologia periodística (Grau en Periodisme, UPF) és una assignatura de reflexió i anàlisi crítica de la funció que exerceixen els mitjans de comunicació des d’una perspectiva de l’ètica i la deontologia professional. Partint de la premissa que el periodisme té una missió de responsabilitat cap a la societat, l’assignatura permet descobrir què és la deontologia, quines diferències s’estableixen entre ètica i moral, quins són els límits o punts de trobada entre la deontologia i el règim jurídic o dret de la comunicació, o quins són els principis ètics que autorregulen la professió periodística, entre moltes altres qüestions.

L’assignatura té una primera part de sessions magistrals on s’imparteixen les bases teòriques de la matèria amb les quals s’analitzen a fons els casos plantejats en les sessions de seminari.

Es tracta d’una assignatura que vincula molts dels coneixements teòrics adquirits durant la carrera amb la reflexió de l’exercici pràctic de la professió abans que els estudiants iniciïn el pràcticum obligatori en els mitjans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s