El tractament de l’accident de Germanwings a 8aldia

Autora: Elena Darriba Cornell (@elenadarriba)

El passat 24 de març un avió de la companyia alemanya Germanwings que feia el recorregut entre Barcelona i Düsseldorf, Alemanya, amb 150 persones a bord (146 passatgers, dos pilots i quadre ajudants de cabina), es va estavellar als Alps Francesos. No hi va haver cap supervivent a l’accident, fet que es va confirmar a la vegada en què es va conèixer la notícia del mateix.

Durant la tarda del mateix dia, Josep Cuní va dedicar el seu programa diari al canal de televisió català 8tv, el 8aldia, al cas de l’accident. El programa, que Cuní va presentar com un especial sobre el fet, va començar una hora abans del seu horari normal, a les 6 de la tarda, i va durar fins les 11 de la nit. Respecte aquest punt, és important destacar que en el moment de la seva emissió encara no hi havia prou informació sobre l’accident, ja que només havien passat unes hores des d’aquest. Per tant, el programa va faltar en nombroses ocasions al Principi de Veracitat, sobretot a l’apartat “Cura i rigor” d’aquest, en què s’afirma que és molt important no fer especulacions o rumors.

Als articles 1 i 2 del Codi Deontològic de la UNESCO s’explica que totes les persones tenen dret a “rebre una imatge objectiva de la realitat per mitjà d’una informació precisa i completa”, i que “la tasca primordial del periodista és la de servir el dret a una informació verídica i autèntica per l’adhesió honesta a la realitat objectiva […]”

Un punt positiu de l’emissió del dia 24, però, és l’entrevista que Cuní va fer al Conseller d’Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, en què es va respectar l’ètica periodística i els Principis de Veracitat i de Responsabilitat. Tot i així, i encara que en el programa també hi van aparèixer diversos experts que van tractar diferents temes, aquest va estar plegat de deficiències i errades pel que fa a la deontologia periodística.

Es va posar el focus en el patiment que devien estar passant els familiars dels viatgers afectats. El programa tenia enviats especials a l’aeroport de Barcelona (davant del lloc on s’anaven reunint aquests), i també en llocs com l’institut en què havia estat d’intercanvi un grup d’estudiants alemanys que viatjava a l’avió afectat. Aquests enviats especials atemptaven contra el Principi de Responsabilitat. Com bé s’explica al codi deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya, s’ha de respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions que causin aflicció o dolor, i s’ha d’evitar “la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies […]”. Així doncs, els periodistes van faltar a la responsabilitat que comporta la seva professió al no permetre que els familiars i coneguts dels viatgers de l’avió poguessin tenir un moment d’intimitat i privadesa i, a més, especular sobre els seus sentiments i intentar analitzar-los.

També es van ensenyar fotografies personals de persones que viatjaven a l’avió, de les quals es va donar nom i cognom, es va explicar quina era la seva professió, i es va comentar, també, amb quins familiars viatjaven i/o quins familiars no havien viatjat amb ells. Això també atempta contra el Principi de Responsabilitat, ja que com bé indica el codi de la UNESCO, s’ha de respectar el dret de les persones a la seva vida privada i a la dignitat humana. A més, es van explicar històries personals i, es va entrevistar al responsable de l’estació de Renfe de Llinars del Vallès (el poble on s’havia dut a terme l’intercanvi dels estudiants), que va descriure com havia sigut el comiat entre els estudiants catalans i els alemanys.

També es van agafar declaracions de diferents menors que havien acudit a un acte en homenatge als estudiants alemanys, fet que atempta contra la responsabilitat periodística. Com bé indica l’article 6 del codi de la FAPE, s’ha de tenir un extrem rigor quan la informació pugui afectar a menors d’edat.

El cas de 8aldia no és l’únic en què es pot veure una clara vulneració de l’ètica periodística en el tractament de la tragèdia de Germanwings, però si que és destacable per la seva durada, en què es van cometre molts errors diferents, i perquè és un dels programes amb més audiència d’un territori que va quedar molt afectat pels fets. En qualsevol cas de tragèdia, o de qualsevol informació que causi aflicció i dolor, és quan s’han de tenir més clars els codis deontològics. Sembla ser, però, que normalment passa tot el contrari, i és quan més s’oblida l’ètica periodística.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s