#YoVeoSálvame

Autor: Alex Sanchez (@alexsancharagon) L’abril de 2009 naixia a Telecinco un programa que portaria molta cua: Sálvame. Originalment a horari nocturn i després de l’èxit d’aquest, més tard es decideix portar el format a les tardes de la cadena de Mediaset amb el nom de Sálvame Diario. Avui dia, el programa és líder en el seu horari d’emissió, que no és petit, de 16 a 20h.

Des d’aleshores i com tradicionalment ha succeït amb els programes de premsa rosa, són els que més crítiques reben però més audiència tenen. Són programes barats, malgrat els sous dels seus col·laboradors; és a dir, surten a compte. Èticament, però, és adequat el seu contingut?

Sálvame va començar a guanyar queixes a mida que avançava el temps; el 2011 el Comitè d’Autorregulació, un òrgan format pels principals grups mediàtics com Mediaset o Atresmedia que s’encarrega de recopilar les queixes ciutadanes respecte emissions televisives, ja publicava que Sálvame era el programa amb més queixes pels telespectadors. En total, el programa comptava amb 14 sancions i 116 queixes per contingut inapropiat en horari de màxima protecció infantil (de 17 a 20 de la tarda). Segons va publicar El Mundo, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ja advertia el contingut d’inadequat i demanava un canvi d’horari aquell any. Aquests fets no van anar més enllà i no va ser fins l’any passat que el tema es posava seriós. La Comissió Nacional de Mercats i Competència, un òrgan nascut el 2013, va presentar un informe on donava 10 dies a Sálvame perquè canviés el seu horari de restricció a “No recomanat per a menors de 12 anys”, i no de 7, com fins ara. Si no, haurien de pagar una multa que com a mínim costaria 500 mil euros. La raó és l’emissió de continguts inapropiats i la propagació de valors incívics en horari de protecció reforçada, vulnerant la Llei General de Comunicació Audiovisual. Concretament, de l’informe es detallen els principis del Codi d’Autorregulació sobre continguts televisius i infància on el conjunt de mitjans de comunicació hi haurien de col·laborar:

  • Fomentar el control parental, de modo que se facilite a los padres o tutores una selección crítica de los programas que ven los niños.
  • Colaborar en una correcta y adecuada alfabetización de los niños, evitando el lenguaje indecente o insultante, incluyendo, expresamente, los mensajes SMS que aparecen en pantalla.
  • Evitar la incitación a los niños a la imitación de comportamientos perjudiciales o peligrosos para la salud, especialmente: la incitación al consumo de cualquier tipo de droga y el culto a la extrema delgadez.
  • Evitar la utilización instrumental de los conflictos personales y familiares como espectáculo, creando desconcierto en los menores.

Després es detallen les situacions i hores en que aquests principis es vulneren. A l’informe de la CNMC s’hi ha de sumar el suport de l’Observatori de Continguts Televisius Audivosiauls (OCTA), que vetlla per la qualitat de la programació pels infants i titllava Sálvame d’inadequat en l’horari en qüestió pel “sensacionalisme, morbo, violència verbal i denigració de l’altre, llenguatge groller i referències sexuals, invasió de la intimitat i honor de les persones”. El 2013, també, el CAC tornava a denunciar la violència verbal del programa altra vegada. Finalment, Sálvame va voler sortir del pas i va crear dos nous espais: Sálvame Limón, de 16 a 17 on no és horari de màxima protecció i recullen els continguts més “forts”, i Sálvame Naranja durant la resta del programa. Malgrat aquesta mesura, uns dies després, el 18 de desembre de 2014, el CNMC obria un expedient sancionador a Sálvame per a destinar un espai de micro-salut al programa que, segons l’òrgan, no fou més que publicitat encoberta d’Actafarma, una marca de farmacèutics; un fet que l’article 18 de la Llei General de Comunicació Audiovisual prohibeix. Després d’aquestes dues espantades a Sálvame, la cadena va començar una campanya per a que no es tanqués el programa, demanant a la gent que piulés amb el hashtag #YoVeoSálvame, amb l’argument que aquest programa el veu molta gent i no és més que un mer espai d’entreteniment. El propi Jorge Javier Vázquez va comentar al programa Un Tiempo Nuevo que s’estan moderant últimament davant aquests avisos. Aconseguiran tombar el programa o resistirà pel suport popular?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s